ÇOCUK BESLENMESİ (Tıbbi Nedenlerden Dolayı Anne Sütü Verilemeyen Çocuğun Beslenmesi)Sevgili Anne ve Baba,Çocuğunuzun büyüme ve gelişiminde, doğduğu andan itibaren dengeli ve yeterli beslenmesi çok önemlidir. Çocuk, anne ölümü, anne sütünün tıbbi bir nedenle verilmesinin uygun olmadığı durumlar ya da anne sütünün tamamen kesildiği durumlar gibi zorunlu haller dışında, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü verilemeyen çocuklara mümkünse formül (hazır) mama, değilse hayvan sütleri verilebilir.Beslenmenin yeterli olduğu, çocuğun ayına uygun gereken kiloyu almasıyla anlaşılır. Bu nedenle çocuğunuzu düzenli aralıklarla sağlık kontrollerine getiriniz. Aile sağlığı merkezlerimizde büyüme takipleri persentil (büyüme) grafikleriyle yapılmaktadır.Anne sütü verilemeyen çocuklar nasıl beslenmeli?0–1 ay İnek sütü (1 çay bardağının yarısına süt, yarısına kaynatılıp soğutulmuş su koyularak, içine 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı sıvı yağ ilave edin) Yoğurt (1 ölçü yoğurdu, 1 ölçü su ile sulandırın)
2 ay İnek sütü (1 su bardağına 2/3 süt, kalanına su koyularak, içine 1 tatlı kaşığı şeker, 1/2 çay kaşığı sıvı yağ ilave edin)
3 ay 4 ay Süt ve yoğurt (günde toplam 500cc) Meyve suyu (taze sıkılmış elma veya şeftali ile başlayın) Sebze çorbası (tuz kullanmayın, 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edin)
5 ay Yumurta sarısı (katı kaynamış 1 çay kaşığı ile başlayın) Sebze çorbası, yoğurt çorbası, mercimek çorbası Süt ve yoğurt (günde toplam 500cc) Taze meyve suyu veya meyve püresi
6 ay Tam yumurta sarısı (katı kaynamış) Sebze çorbası, yoğurt çorbası, mercimek çorbası, tarhana çorbası Taze meyve suyu veya meyve püresi Pekmez (1 çay kaşığı, taze meyve suyu ile birlikte) Süt ve yoğurt(günde toplam 500cc)
7 ay Tam yumurta Pirinç, pirinç unu, sütlü mama Et (tavuk eti, balık eti, dana eti. Ezerek verin.) Kurubaklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek) çorbaları veya ezmeleri Süt ve yoğurt (günde toplam 500cc) Taze meyve suyu veya meyve püresi Pekmez (1 tatlı kaşığı, taze meyve suyu ile birlikte)
8 ay Kahvaltıda; katı kaynamış tam yumurta veya pastörize peynir veya kaynamış sütten yapılmış beyaz peynir (akşamdan suya konularak tuzu alınmış). Kahvaltıyı ekmek içi ve sütle birlikte verin. Et (tavuk eti, balık eti, dana eti. Ezerek verin.) Sebze yemekleri Kurubaklagil yemekleri Süt ve yoğurt(günde toplam 500cc) Taze meyve suyu veya meyve püresi Pekmez (1 tatlı kaşığı, taze meyve suyu ile birlikte)
9 ay Çocuk uygun kaşık, çatal kullanarak aile sofrasına oturabilir. Çocuğun günlük menüsünde aşağıdakiler mutlaka olmalıdır. Bu besin gruplarını içeren menü, okul öncesi dönemdeki çocuklarda da uygulanabilecek iyi bir örnektir. Kahvaltıda; katı kaynamış tam yumurta veya pastörize peynir veya kaynamış sütten yapılmış beyaz peynir (akşamdan suya konularak tuzu alınmış). Kahvaltıyı ekmek içi ve sütle birlikte verin. Ev yemekleri Tarhana, mercimek çorbası, unlu ve yoğurtlu çorbalar Süt ve yoğurt (Günde toplam 500 ml.) Et (tavuk eti, balık eti, dana eti) Mevsim meyveleri veya taze meyve suyu
Ek besin verilirken nelere dikkat edilmelidir? Boğazına kaçma riskini en aza indirgemek için beslenme sırasında çocuğun başının altına yastık konularak dik tutulmalıdır. Besinler çocuğa tatlı kaşığı ya da fincan ile verilmeli, biberon kullanılmamalıdır. Ek beslenmeye her zaman tek bir gıda çeşidi ile başlanmalıdır. İlk kez verilecek diğer gıdalara en az üç gün, tercihen yedi gün arayla başlanmalıdır. Böylece çocuğun yeni besine alışması için zaman tanınmış olur ve allerjik reaksiyon gelişirse hangi besinden kaynaklandığı anlaşılabilir. Çocuk ek besin aldıktan sonra allerjik reaksiyon gösterirse besin kesilmeli, tekrar başlamak için hekime danışılmalıdır. Ek besinler her zaman çok az miktarda verilmeye başlanmalı, miktar yavaş yavaş artırılmalıdır. Yeni başlanacak besinler çocuk açken verilmelidir. Çocuk istemediği besinleri yemesi için zorlanmamalı, 1-2 gün sonra tekrar denenmelidir. Çocuk yeni başlanılan ek gıdayı almazsa, sevdiği başka bir ek gıda ile karıştırılarak verilebilir. Çocuğa verilecek besinler gıda hijyenine uygun olarak hazırlanmalıdır. Çocuğa besinler verileceği zaman eller yıkanmalıdır. Kullanılan su ve gereçler temiz olmalıdır. 1 yaşından önce yemeklere tuz ve şeker ilavesi yapılmamalıdır. 1 yaşına gelmiş çocuğun yemeklerinde iyotlu tuz kullanılmalıdır(tuz yemeğin pişmesine yakın konmalıdır). Çocuğa verilecek ek gıdalar doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır. Konserve, dondurulmuş yiyecekler, katkı maddesi içeren hazır besinler (çorba, puding, yoğurt, meyve suları vb.) verilmemelidir. Ek besinler çocuğun bir öğünde tüketebileceği miktarda hazırlanmalıdır. Çocuğa verilecek yemekler yağda kızartılmamalı, acı ve baharat koyulmamalıdır. Yemeklerin yalnızca suyundan değil, taneli kısımları da verilmelidir. Çocuğa verilen su 1 yaşına kadar kaynatılıp, soğutularak verilmelidir. Çocuğa verilecek inek sütü pastörize olmalıdır. Eğer pastörize süt bulunamıyorsa, süt süzüldükten sonra ateşe konmalı, kabarıncaya kadar beklenmeli, kabarınca 5 dakika karıştırılarak kaynatılmalıdır.
Kaynak: T.C. Sağlık Bakanlığı Ruh Sağlığı Daire Başkanlığı ÇPGD Programı “HER BEBEĞİN; ANNE SÜTÜ ALMA, HER ANNENİN; ANNE SÜTÜ VERME HAKKI VARDIR!”
| Bebeğin tüm gereksinimini karşılayan en ideal besindir. Doğal taze ve temizdir. Daima hazır ve ekonomiktir. Kolay hazmedilir, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Anne sütü alan bebeklerde kansızlık görülmez. Anne sütü bebekleri enfeksiyonlardan korur. İshal ve zatürre gibi enfeksiyonlar anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az görülür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ; konuşma problemi, şeker hastalığı, lenf kanseri ve diş çürükleri daha az görülür. Emzirme bebek ile anne arasındaki sevgi dolu sıcak bir ilişkinin başlangıcıdır.
| BEBEĞİN BESLENMESİ ŞU İLKELERE GÖRE DÜZENLENMELİDİR | İlk 6 ay yalnız anne sütü ile beslenme doğal beslenme olarak adlandırılır. Doğal beslenme her bebek için en ideal beslenme şeklidir. Doğal beslenen bebeğe ilk 6 ay D vitamini ve flor tuzları dışında hiçbir ek besin veya sıvı verilmez. Anne sütü ile beslenme, doğumdan hemen sonra veya ilk yarım saat içinde başlatılır. Özellikle ilk günlerde ve ilk haftalarda gece ve gündüz sık emzirme önerilir. Emzirme aralıkları bebeğin isteğine göre düzenlenir. Bebeğin büyümesini izleyerek yeterli beslendiğinden emin olunmalı, anneye bu konuda güven ve destek verilmelidir.
|
---|
ANNE SÜTÜNÜN BEBEK İÇİN YARARLARI | Anne sütü bebeğin ayına göre ayarlanır. Erken doğum yapan annelerin süt bileşimi, zamanında doğum yapanlardan farklıdır .Anne sütü bebeğin barsağının büyümesini sağlar. Anne sütünün bakteri ve virüslere karşı etkisi olduğu belirlenmiştir. Anne sütü, egzema, burun iltihabı ve bazı orta kulak iltihabı durumları gibi alerjilere karşı koruma sağlamaktadır. Anne sütü bebek tarafından diğer sütlere göre daha kolay hazmedilir., Anne sütü ile beslenme anne ile bebek arasındaki ilişkinin en olumlu şekilde gelişmesini sağlar. Anne sütü temizdir. Bazı ailelerin mikroplardan arınmış biberon gıdaları hazırlamaları zordur.
|
---|
ANNE SÜTÜNÜN ANNE İÇİN YARARLARI | Erken emzirmeye başlayan kadınlarda doğumdan sonra rahim küçülmesi çabuklaşmaktadır. Gelişmekte olan ülkelere emzirme, gebeliği önlemede büyük oranda yardımcı olmaktadır. Bebek doğduktan sonra 6 aya kadar yalnız anne sütü ile besleyen, gece ve gündüz en az 10 kez ve sürekli emziren, adet görmeyen kadınlarda gebe kalma riski oldukça düşük olmaktadır. Bebeğini uzun süre emziren kadınlarda, özellikle menapoz öncesi yaşlarda meme kanseri, yumurtalık kisti ve kanseri , idrar yolu enfeksiyonlarına emzirmeyenlere kıyasla daha az rastlandığı belirlenmiştir
|
---|
ANNE SÜTÜNÜN İLERİ YAŞAMA ETKİLERİ | Anne sütünün olumlu etkileri sadece verildiği süreyle kısıtlı değildir, ileri yaşlarda da devam eder. Emzirme süresince sütteki yağ oranının artması bebeğin iştahını kontrol edebilir. Anne sütü alanlarda obesite ( şişmanlık ) ve koroner kalp hastalığı oluşumu azalır. Anne sütü ile beslenen çocuklarda konuşma problemlerinin daha az olduğu, matematik skorlarının daha yüksek olduğu rapor edilmiştir. Çene ve ağız gelişim bozuklukları, diş çürükleri ve orta kulak iltihabı daha az görülür. Barsak hastalıkları ve egzema daha az görülür. Bir araştırmada 6 aydan fazla anne sütü alan çocuklarda kan kanseri sıklığının daha az olduğu saptanmıştır. Uzun süre anne sütü ile beslenen çocuklarda şeker hastalığı riskinin düştüğü belirlenmiştir.
|
---|
ANNE SÜTÜNÜN KESİNLİKLE VERİLEMEDİĞİ DURUMLAR | Ağır kalp yetersizliği, ağır solunum yetersizliği, ağır böbrek yetersizliği olan annenin emzirmesi kendi açısından sakıncalıdır. Çok nadiren görülen psikoz, ağır depresyon durumlarında emzirme, annenin olumsuz davranışları nedeni ile bebeğe zarar verebilir. Çalıştığı yerde sürekli kurşun, civa, arsenik ve pestisitlerle teması olan anneler bebeklerini emzirmemelidirler. Kanser ve epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçları alan anneler bebeklerini emzirmemelidirler. Galaktozemi, fenilketonüri gibi özel diyet tedavisi gerektiren bir hastalığın varlığında.
|
---|
ANNE SÜTÜNÜN BELİRLİ KOŞULLARLA VERİLEBİLDİĞİ DURUMLAR | Annede tüberküloz enfeksiyonu , Annede Hepatit-B hastalığl , Annede AIDS hastalığı, Mastit, Meme ucu çatlak yada yaraları, Meme ucunda şekil bozuklukları, Annenin çalışması, Annenin sigara içmesi, Annenin alkol alması, Bebeğin prematüre olması, Bebeğin düşük doğum ağırlıklı olması, Bebekte yarık damak, yarık dudak gibi doğuştan anomali olması,
|
---|
EMZİRMEDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR | Göğüs başları emzirmeden önce temiz suda ıslatılmış tülbent ile silinebilir. Bebek en rahat pozisyonda tutularak emzirilmelidir. Genelde bebekler 5-10 dakika içinde göğüsteki tüm sütü emerler. Emzirme bittikten sonra memeyi su ile temizlemek ve bebeğe su içirmek yanlış bir uygulamadır. Emzirme tamamlandıktan sonra bebeği dik tutarak sırtına masaj yapılmalıdır. Bu şekilde gaz çıkarmasına yardım edilir. Yenidoğan döneminde bebek yan yatırılmalı, arada bir sağ ve sol yan olarak değiştirilmelidir. Emzirme araları çocuğun isteğine bırakılır. Bebek ağladıkça emzirilir. Yenidoğan döneminde öğün sayısı günde 8-10`u bulur, 2. ayda 5-7`ye, 5. ayda 4-5`e iner. Hasta ve prematüre bebeklerde beslenme çocuğun isteğine bırakılmaz.
|
---|
SAĞILMIŞ ANNE SÜTÜNÜN SAKLANMASI | Anne sütü elle ya da özel pompa ile sağılarak saklanabilir. 20 dakika kaynatılarak sterilize edilmiş kapaklı bir kaba veya bardağa sağılması gerekir. Anne sütü oda ısısında 6 saat, buzdolabı raflarında 24 saat, derin dondurucuda ise 3 ay bozulmadan saklanabilir. Kullanılmadan önce sıcak su dolu kapta ılıtılarak fincanda verilir. Süt kaynatılmamalıdır
|
---|
| |